Всеки в живота си е имал моменти, в които е чувствал силна сексуална нужда. Което, разбира се,  е нормално.  Къде обаче е границата между превъзбудата и здравословния проблем.

Много хора имат сексуални пориви, които не могат да контролират. Ако подозирате, че може да имате необичайно сексуално желание или ако сексът пречи на вашето ежедневие, тогава е възможно да имате разстройство на хиперсексуалността. Желанието за секс е напълно нормално и мнозина смятат секса за важна част от живота. Някои сексуални навици обаче могат да бъдат вредни. Ако преживявате трудно време поради сексуалните си пориви или навици, знайте, че за вас е на разположение помощ.

Какво представляват нарушенията на хиперсексуалността?

Нарушенията на хиперсексуалността са сексуални фантазии, пориви и поведения, които са повтарящи се и интензивни. Хората с разстройства на хиперсексуалността могат да прекарват прекалено много време във фантазиране и сексуално поведение. Хиперсексуалните разстройства също са често свързани с дисфорични състояния на настроение като тревожност и депресия или реакции на травма и други стресови събития в живота. Хората, които страдат от тези разстройства, обикновено не отчитат физическия или емоционалния риск, който представляват за себе си или за другите.

Много хора често бъркат хиперсексуалните разстройства с хора, които имат необичайно високо сексуално желание, но въпросът е много по-сложен. Хората, които имат хиперсексуално разстройство, са пристрастени към специфични сексуални навици, подобно на това, че алкохоликът е пристрастен към алкохола. Връзката им със секса е консумираща и нездравословна; това излага отношенията им с другите на риск и дори може да причини вреда на човека с разстройство. Хората с хиперсексуални разстройства могат да се опитват да контролират своите мисли и поведение, но те непрекъснато се провалят.

Какво причинява хиперсексуално разстройство?

Има много теории относно причината за хиперсексуалните разстройства. Повечето хора не изпитват симптоми на това разстройство, докато не станат възрастни, но някои може да показват признаци като деца или юноши. Причините, които са проучени, включват:

  • Необичайно високи нива на хормони като серотонин, допамин и норепинефрин
  • История на злоупотреба
  • Позната злоупотреба с вещества
  • Андрогенен дисбаланс
  • Други психични разстройства, включително биполярно разстройство

Смята се, че пристрастяването към секс засяга 3-6 процента от възрастните американци, което е съперник по броя на хората в страната със сърдечно-съдови заболявания.

Това може да направи живота ви много труден, но е нещо, през което можете да преминете с подходящата помощ.