Сексът може да даде тласък на определени аспекти на благосъстоянието и физическото здраве на хората, показват някои изследвания. Въпреки това няколко проучвания по темата вече са остарели и не всички потенциални ползи се отнасят за всички хора.

Научните изследвания подчертават няколко възможни ползи освен размножаването, които идват от половия акт. Тези плюсове включват запазване на здравето на сърцето при някои хора, намаляване на кръвното налягане и повишаване на имунитета.

Сексът също може да подобри настроението, взаимоотношенията с хората и психическото състояние на човек.

В галерията ни разглеждаме възможните ползи за здравето, които носи сексът, и подчертаваме съответните изследвания, като се фокусираме върху физическите, а не емоционалните аспекти.

Важно е да се знае обаче, че докато сексът може да бъде приятна и потенциално здравословна дейност, сексът без защита може да представлява риск за цялостното здраве. Хората, които правят секс без да използват контрацептиви, имат риск от болести, предавани по полов път, и непланирана бременност. Използването на презерватив или друг контрацептивен метод може да намали риска от тези резултати. Ако дадено лице има множество партньори, те могат да намалят риска, като намалят броя на хората, с които имат сексуален контакт. Ако сексът стане болезнен или причини кървене, човек трябва да говори с медицински специалист, пише vesti.bg