Повече от 20 години НАСА и нейните международни партньори сканират небето за астероиди и комети, които обикалят около Слънцето и се намират на до 48 милиона км. от земната орбита. 

Но представете си сценарий, при който астероид с диаметър между 100 и 300 метра се носи със скорост от 14 километра в секунда към Земята.

Именно подобен потенциално катастрофален сценарий, макар и въображаем, ще тестват близо 300 астрономи, учени, инженери и експерти по безопасност в рамките на започналата в Колидж парк, Мериленд, шеста конференция на Международната академия по астронавтика. Сред страните, които участват в нея, са Италия, Германия, Франция, Русия, Израел, Китай, съобщават от NASA.

Тези упражнения не са строго описани. Въпросът е да се проучи как наблюдатели, служители на космическа агенция, ръководители на спешни звена, лица, които вземат решения и граждани, могат да отговорят на реалното прогнозиране на въздействието и развиващата се информация.

Сценарият започва с измислената предпоставка, че на 26 март астрономите "откриват" астероид, който смятат за потенциално опасен за Земята. След няколко месеца проследяване, наблюдателите прогнозират, че този астероид, наречен PDC 2019, има шанс 1 към 100 да се сблъска с планетата ни през 2027 г. Какво трябва да направим и как трябва да реагираме, учени ще обяснят на конференция през следващата седмица.

"Хората трябва да разберат, че това не е Холивуд", заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Идеята, че Земята някой ден ще трябва да се защитава срещу астероид доскоро предизвикваше т.нар. от експертите "фактор кикот". Подигравките обаче секнаха на 15 февруари 2013 г., след като над Челябинск, Русия, се взриви метеорит и причини сериозни щети и наранявания на хиляди хора.

"Положителният ефект на Челябинск беше, че накара широката общественост и хората, от които зависят политическите решения, да си дадат сметка", казва Детлеф Кошни от Европейската космическа агенция (ЕКА).

"Общият брой на астероидиите на разстояние от до 50 млн. км. от Земята надхвърля 20 000", казва Линдли Джонсън, експерт по планетарна защита от НАСА.

Сред най-опасните учените открояват космическа скала, кръстена 2000SG344, с диаметър около 50 метра. Според ЕКА вероятността въпросното тяло да удари Земята в рамките на следващите сто години е едно към 2096.

Повечето астероиди са малки, но 942 са с диаметър над един километър, отчита астрономът Алън Харис. Той предупреждава, че вероятно някъде там, "паркирани зад Слънцето", се "спотайват" няколко големи астероида.

Изследователите, финансирани от НАСА, продължават да разработват способи за определяне на по-точни места и ефекти на сблъсък, въз основа на това, което може да се наблюдава от положението на астероида, орбиталното движение и характеристиките, за да бъдат готови да произведат възможно най-точни прогнози в случай на открита реална заплаха от сблъсък със планетата ни.

Гигантски астероид е минал близо до ЗемятаНебесното тяло е преминало покрай планетата ни в неделя сутринта