Ако някога сте били в компанията една от онези двойки, които са абсолютно неразделни – с общ профил във фейсбук, използват само местоимението „ние” и не са в състояние да направят нищо сами – вероятно сте се чудили колко точно време прекарват заедно и дали е здравословно. А замисляли ли сте се, че има двойки, които са на другия край на спектъра?

Тук се поражда въпроса: Колко време трябва да прекарвате и колко разделени, за да имате стабилна и нетоксична връзка?

Отговор дават  психолозите Трина Доленц и Гарет Коан.  Те обясняват колко и кога е добре да прекарвате време заедно.

Като всичко друго в живота и връзките изискват умереност. Ако вие и партньорът ви прекарвате малко или почти никакво време заедно, в един момент ще се окаже, че вие имате напълно отделни животи един от друг. „Ще се окаже че живеете паралелни животи като едни добри съквартиранти. От другата страна имаме „залепената двойка”, в която партньорите се чувстват застрашено, ако се разделят дори за секунда. Това, естествено, води до обсебване на партньора и разпад в отношенията. Здравата връзка се характеризира с това да лежи някъде по средата.”

Разбира се, този баланс е труден за постигане. Но с разнообразието от начини да останете хипер-свързани, не е изненада, че Доленц смята, че повечето двойки всъщност се борят с това да останат малко сами.  „Повечето двойки днес не прекарват достатъчно време сами,  с други хора или в занимания, които са индивидуални“, казва тя. Резултатът е връзка, която започва да губи своята искра с времето. „Раздялата ни връща нови преживявания и идеи във връзката, заедно с жизненост и кислород“, обяснява Доленц. Когато всеки партньор е свободен да излезе извън връзката и да прекарва време, правейки това, което го кара да се чувства пълноценен, той носи тази презаредена енергия обратно у дома за по-доброто на всички.

Заключение: Коан съветва всяка двойка да се придържа към правилото 70/30: За най-щастливата, най-хармонична връзка професионалистът предлага да прекарвате 70% от времето заедно и 30% разделени. Това дава на всеки от вас достатъчно свобода да изследва собствените си интереси, докато все