Всички знаем, че изневярата е предателство към любимия човек, а понякога и към собствените ценности. Също така изневярата наранява и от нея боли. Много пъти обаче, хората имат различна представа за това какво всъщност представлява изневярата. По-либералните хора например, не възприемат флирта като изневяра. За други обаче, всяко по-интимно действие с противоположния пол се заклеймява като предателство. Къде е истината?
Резултатите от скорошно проучване на Университета в Мичиган обобщават какво хората приемат за изневяра. В проучването участвали 456 студента, които трябвало да оценят 27 различни постъпки по скалата от 0 до 100. 0 се дава, когато участникът не смята, че нещо е изневяра, а 100, когато дадено действие със сигурност се възприема от него като изневяра. Напълно логично сексуалният акт оглавява класацията с 97,7%, като плътно след него е оралният секс с 96,8%.

Ето и следващите действия, определени за изневяра:

- Целувка по устните: 88.7%;
- Изпращане на свои голи снимки: 88.2%;
- Изпращане на текстови еротични съобщения: 82.6%;
- Спане в едно легло: 68.4%;
- Държане за ръце: 63.2%;
- Дълбока емоционална връзка с друг човек: 52.4%;
- Седене в скута: 52.2%;
- Излизане на вечеря: 41.4%;
- Споделяне на тайни: 36.5%;
- Прегръщане за повече от 10 секунди: 34.5%;

Изследователите открили интересен факт. Партньорите, които гледали по-сериозно на връзката си, определяли повече социални поведения като изневяра. При тях голямо значение играела тревожността. От друга страна хората, които не държали толкова много на партньора си, имали по-либерални възгледи и определяли по-малко действия като изневяра. При тях определящ фактор било „избягването“ (избягване от сериозни очаквания и ангажименти). Ето и други интересни констатации за изневярата:

1. Според скорошно онлайн проучване блондинките са най-склонни към изневяра. По-конкретно: 42% от измамните жени имат руса коса, следват ги дамите с червена коса с 23%. Предпоследни се нареждат жените с кестенява коса – 20% и на дъното на подозренията попадат дамите с черна коса – 11%. От друга страна най-голям брой изневери се регистрират при мъжете с кестенява коса – цели 40%.

2. Според друго проучване мъжете са по-склонни да разпитват своите партньорки за сексуалния характер на тяхната афера. Жените пък се интересуват най-вече от това дали техният партньор е бил влюбен в любовницата си. Всичко опира до секса, който е по-важен за мъжете и любовта, от която се интересуват повече дамите.

3. Американско онлайн проучване определя като най-изневеряващи IT-специалистите. След тях се нареждат мъже, чиято работа е свързана с финанси и образование.

4. Изследване на Университета в Индиана и Университета Манчестър Метрополитън показва, че мъжете изпреварват жените по изневери. Данните сочат, че между 15 и 20% от дамите изневеряват, докато този процент при господата е с около десет единици повече.

5. След колко време брак си мислите, че една жена би започнала да изневерява? Пет години или по-малко. Типичният образ на изневеряваща съпруга е: омъжена преди по-малко от пет години, около 30-годишна.

6. Според 66% от американците техните съпрузи/съпруги им изневеряват, докато са в командировка. 

Източник: Bulnews