Тестостеронът е стероиден хормон, отговорен за сексуалното желание. Спада към групата на половите хормони.

Тестостеронът е главно мъжки хормон, но се намира както в мъжкото, така и в женското тяло. При бозайниците той се секретира основно от тестисите на мъжките и от яйчниците при женските. Малки количества се произвеждат и в надбъбречните жлези.

Благодарение на тестостерона се наблюдава повишено либидо и сексуална възбуда. И при двата пола хормона е от ключово значение не само за сексуалната активност, а и за регулирането на плодовитостта и мускулната маса. Той спомага за увеличаване на енергията, производството на еритроцити и защита против остеопороза.

Нива на Тестостерон
Мъжете произвеждат средно между 40 до 60 пъти повече тестостерон от жените. При жените обаче той влияе много повече. При мъже с ниски нива на тестостерон е на лице намалено сексуално желание. Ако обаче имате прилив на енергия, сексуално привличане и неустоимо желание за секс, то значи вашите нива на тестостерон са в нормата.

Химическият фактор, който контролират реакцията на хората към сексуална стимулация и тяхното сексуално поведение, са нивата на тестостерон в тялото. Като главен хормон, той изцяло контролира сексуалното влечение между хората. Доказано, хората с по-високи нива на тестостерон са по-активни сексуално.

Нивата на тестостерон при мъжете се променя с възрастта. До 25 годишна възраст се наблюдава постоянно покачване, след което отделяното количество постепенно почва да намалява. При жените, от друга страна, нивата на тестостерон трябва да са строго регулирани, в минимални граници.

Тестостерон
Ако тестостеронът в женското тяло е повишен, това може да доведе до нежелани последици, като окосмяване не нетипични места, мутиране на гласа и др.

При жени и мъже, кората на централния мозък стимулира тестостероновата секреция, когато сме щастливи или възбудени, т.е. - когато организмът се нуждае от нея. И аналогично, при напрегнати и стресови ситуации, скоростта на производството му бързо намалява.

Обобщено функциите и въздействията на тестостерона спрямо организма са:

Подпомага растежа на костите, намалява нивата на холестерол, стимулира агресивно поведение, увеличава синтеза на протеини, стимулира мастните жлези по кожата, може да доведе до загуба на окосмяване по главата.

Още регулира производството на сперматозоиди, засилва сексуалното желание, чувтвителността към болка намалява, стимулира отделянето на феромони и контролира пространственото мислене, при мъжа съдейства за оформянето на вторичните полови белези.