Електронните спортове създават много конфликти сред спортните запалянковци. Първо ще открием, че в началото новата дисциплина беше доста игнорирана, докато не се стигна до един много по-специален момент – феновете вървят бавно и сигурно към цифрата от половин милиард, инвестицията в тази дисциплина достигна милиарди и като цяло това са цифри, които не могат да се игнорират толкова лесно.

Точно в този период и компанията Bwin започна да предлага още повече интересни пазари за електронни спортове, а с тях дойде и времето за малко по-различна емоция. Какво обаче са електронните спортове и каква е разликата им от видео игрите? Преди да отговорим на този въпрос, нека посочим приликата – в двата случая говорим за компютърни игри. Разликата обаче е, че при електронните спортове се играе предимно в отбори и самите заглавия са балансирани. Тоест всичко зависи предимно от уменията на един отбор и от правилната стратегия.

Защо обаче не говорим за мания за видео игри? Ако това беше просто мания или търсенето на повече емоция, то можем да ви гарантираме, че повечето геймъри имат едно много голямо и необятно поле. Самите видео игри отдавна са някаква форма на изкуство – на филм, с история, с емоция и дори филмови актьори изиграват ролите.

При електронните спортове няма особена история. Тук има премерването на сили, самите професионални геймъри създават съдържанието, изпълнявайки някои много точни движения и демонстрирайки умения. Ако говорим за манията за игри, тя се изразява в разнообразието и новите предложения. Нека обясним каква е разликата. Професионалните електронни спортове се организират с наградни фондове, предлагат емоция и тръпка за зрителите.

Разликата спрямо един професионалист и почитател е, че първият прекарва години пред монитора, подобрявайки постоянно  играта си, докато във вторият случай говорим за удоволствие. Видео игрите могат да бъдат развлечение и нека обясним къде точно е разликата. Ако изгледате един филм за удоволствие, той скоро ще бъде забравен. Ако обаче го гледате няколко пъти, за да участвате във филмова тривия, трябва да се запознаете с много повече детайли. Същото се случва и при видео игрите, ако играете за удоволствие и забавление, за да разберете каква е историята, каква е загадката, какво ще се случи с главните герои, тогава се забавлявате.

Ако прекарвате времето си само в една игра, подобрявайки се постоянно и знаейки защо го правите, тогава вървите по стъпките на професионалните играчи. Като цяло не виждаме нищо лошо и в двата варианта – пазарът на видео игри се конкурира с всяка друга развлекателна индустрия. Пазарът на електронни спортове премина всичко очаквано и достигна много сериозни висоти.

Отдавна учените са доказали, че видео игрите развиват стратегическото мислене. Ако обърнем внимание обаче на професионалното естество, игри като Call of Duty серията в мрежа са играни хиляди часове и точно така се появиха професионалните електронни спортове. Просто някой реши да разбере кои са най-добрите играчи.

Електронните игри са преди всичко забавление, дори и когато говорим за професионален спорт, те пак са забавление, но за зрителите, за самите геймъри е работа. А за почитателите на спортни залози е просто още една интересна платформа, която дава още възможности за забавление. Та електронните спортове не са мания за видео игри, никога не е имало мания за видео игри. Преди много години изданието Gamespot доказа, че същност точно видео игрите могат да помогнат на много хора в битката с депресия, следователно манията не е нищо повече от развлечение и удоволствие.