В търсачката написах „секс“ и „чат“ и последвах един от адресите в резултатите, пише сайтът Розали. Дори се регистрирах, честно отбелязвайки място на раждане, години, пол и за първи път измерените от много години назад мерки на кръшната ми снага.

Избрах определена група мъже, която ме интересува, да не са прекалено млади или стари, и започнах да сърфирам. Не ми е ясно кой от споделените от мен параметри беше толкова привлекателен, но нямаше и няколко минути след регистрацията ми и вече имаше шестима желаещи да завържат виртуален контакт с мен, подробно описвайки очакващите ме удоволствия. А след още няколко минути вече съвсем не бях наясно на какъв стадий на оргазма сме с притежателя на ник-а Черният магьосник, на какъв със Синия шаман, а за Lell и corderito – ми е трудно дори да го напиша.

С всяка изминала секунда лексиката ставаше все по-брутална, детайлите – по-подробни, а изпратените ми от тях снимки трябваше да ме доведат до възторжено състояние. Но когато се държах нетактично, проявявайки съмнение в истинността на демонстрираното достойнство, разговорът се разпадаше. Позволих си още няколко иронични забележки и ухажорите ми се разбягаха.

Бруталните мачовци в мрежата се оказаха раними души и лесно уязвими хора. Точно като в истинския живот. Около 30% от българите почти всеки ден влизат в интернет, където поне 12% от ресурсите са насочени към порно индустрията. За тези от нас, които искат да добавят страст в живота си, да реализират, макар и виртуално, сексуалните си фантазии, да общуват с непознати, или да преживеят кратко сексуално приключение, тук съблазните са прекалено много и на разстояние няколко клика с мишката. Но дали са толкова безобидни тези контакти? 

Новата изневяра?

„Наскоро заживяхме с моя приятел под един покрив и о, ужас! Открих, че той постоянно влиза в сайтове за запознанства и в порно сайтове споделя една от форум участничките по темата за интернет изневярата. А на мен повечето му сексуални фантазии са ми интересни и с удоволствие бих откликнала на тях.“

Членовете на интернет обществото веднага се включиха с разнопосочни мнения. Едните я съветваха да прави същото, защото тя също има право да фантазира и така ще промени гледната точка на партньора си. Докато други й даваха акъл веднага да си събира багажа и да бяга, или да се сдобие със здрави нерви и да търпи. Но да не се надява, че той ще се промени.

А какво чувстват мъжете и жените, седейки зад компютъра, докато партньорът им спи в съседната стая или гледа телевизия? Те с часове преглеждат сайтове за запознанства, без умора проверяват имейла си през час и общуват онлайн. Какво е това? Нова форма на изневяра? Може ли да се изневери в интернет?

„Не – счита Николай, който е женен от две години. Та нали аз никога не съм се запознавал в истинския живот с жените от чата. А когато съм със съпругата си, мисля единствено за нея.“

Но пък MariahDelMar, противно на Ники, е на мнение, че това си е истинска изневяра.

Кликването като измяна

Пепи посещава редовно порно сайтове, влиза в тях за разтоварване в моментите, в които жена му не желае да прави секс с него. Той също не приема виртуалните си похождения за изневяра, но признава, че се чувства неловко.

„Разбира се, че тук може да се говори за невярност – твърди психотерапевтът и сексолог Алайн Ерил. Когато единият от партньорите започва да крие нещо, да посвещава време на някого другиго, дори от екрана на компютъра, той отслабва интимната връзка с партньора и по този начин отдалечава любимия човек.“

„Но да реши изневяра ли е виртуалното приключение, или не, все пак трябва да прецени не този, който практикува този опит, а този, който не прави това“ твърди психоаналитикът Лоик Рош.

И ако мъжете, прекарващи достатъчно време в еротични сайтове, по-скоро се възбуждат от това и си мислят, че по този начин проникват в интимния свят на партньорката си, то жените подобна ситуация ги обижда.

„Тя преживява случката като реална изневяра – пояснява Ален Ерил, и започва да мисли, че мъжът й живее паралелен, интересен живот, който е много по-разнообразен, отколкото рутинният у дома.“

Така че, според сексолозите за мъжа всевъзможните еротични снимки са свят, който по никакъв начин не е свързан с реалните отношения в двойката и не засяга никой от двамата партньори. Жените, напротив, обикновено живеят в единен свят, в който всичко е преплетено и свързано.

Кое предизвиква срама?

Опасението, че ще остане неразбран кара един или друг човек да крие виртуалните си връзки.

„Сексуалната тема е едно от най-големите табута – смята един анкетираните мъже, посещаващ порно сайтове. Всяко неразбиране, несъгласие, шеги се възприемат крайно болезнено. Затова по-добре не си правете експерименти, споделяйте, обсъждайте преживяванията си, разкривайте опасенията си с половинката си.“

С това мнение е съгласен и сексологът Сергей Агарков: „Ако хванем партньора да прави виртуален секс, не бива да го обиждаме и да слагаме случката в графа „изневяра“, а по-добре да се включим във виртуала и да превърнем неловката ситуация в шега.“ За необсъждането на темата за виртуален секс играе роля и това, че оргазмът се достига чрез мастурбация, а с тази сексуална практика, неводеща до продължение на рода, традиционно е свързана представата за греха. Самозодоволяването се осъжда от църквата и от обществения морал

Преход в реалността

Повечето посетители на еротични и порно сайтове и чатове не преминават границата и ограничават своите сексуални приключения в света на интернет. Много от тях поддържат връзка с някого, без да са се виждали с човека от монитора на живо. Те предупреждават чат партньора си, че са женени или във връзка и не възнамеряват да продължават контакта извън виртуалното пространство, дори ако мастурбира пред уеб камерата и пред очите на чужди жени.

„Виртуалността създава чувство на защитеност и несъмнено освобождава от чувството за вина, защото не предоставя физически контакт – казва Ален Ерил. Може ли да се говори за сексуалност, когато няма телесен контакт, нито непосредствено общуване? Сексът по интернет по-скоро представлява отражение на представата за връзка без задължения, реализират се сексуалните фантазии, но всъщност човек през цялото време остава насаме със себе си.“

„Една от причините за практикуването на онлайн секс е нереализирането на много желания в леглото – твърди Сергей Агарков. На общуването в реалния живот може да попречи срамежливостта, некрасивият външен вид или ниският сексуален статус, комплексите и страховете. А с виртуалния партньор можете да фантазирате колкото искате и да се чувствате господар на положението.“

Освен това, този вид секс е привлекателен и заради знанието, че при него не трябва да полагаш усилия – срещи, цветя, да се местиш от любимия удобен диван, да се обличаш подобаващо, да водиш дамата на ресторант и да се притесняваш за контрацептиви. Когато си пред екрана, те успокоява мисълта, че във всеки момент можеш да спреш и просто да излючиш компютъра.