Какво ли не може да се чуе и разбере за женските полови органи. Днес ще поговорим за девет невероятни факта за вагината, които може би не знаете. Според различни проучвания 5% от жените не могат да отговорят на най-простите въпроси, свързани с телата им и най-милото им. Но колко добре познавате себе си или жената до вас? Изпробвайте себе си, като прочетете тези 9 невероятни факти за женската вагина:

Тя почиства себе си

Не се опитвайте да почиствате всеки сантиметър от тялото си, като използвате сапун, гелове и душове. Повярвайте помощта ви не е необходима на долния етаж – тялото ви знае как само да се грижи по най-добрия начин за себе си. То знае как да пази женските гениталии от бактерии, вируси и други вредители. А за ежедневна хигиена е достатъчна чистата и топла вода.

Миризмата е наред

Всяка жена има свой собствен - специален, специфичен и може би дори остър мирис. Да, вагината не винаги мирише на цветя от пролетна поляна (както от рекламите за женски интимни продукти), но това е напълно нормално. Наличието на необичайни секрети и появата на външни аромати трябва да ви предупреди за някои здравословен проблем - няма да ги объркате с нищо друго!

Някои жени имат две матки и/или влагалища

Това явление се нарича дублиране на матката и е много рядко - при около една на три хиляди жени. Патологията се характеризира с наличието на две матки и (или два маточници канала, а в някои случаи и две влагалища). При жени с удвояване на гениталиите менструацията може да идва два пъти месечно. Бременност и раждане са възможни, а рискът от усложнения е, разбира се, висок.

Влагалището може да промени цвета си

Интимните органи не винаги изглеждат пастелно розови, както на плакатите в кабинета на гинеколога. При сексуална възбуда кръвта се влива във влагалището и то потъмнява. И преди менструация, вагината и срамните устни могат да придобият лилав оттенък.

... и размер

Женската вагина може да варира по размер, като се адаптира към ситуацията. И така, дължината на влагалището в нормално състояние е от 6 до 15 см, а ширината - до 6 см. Когато жените са развълнувани, се удължава малко - главно поради обърнатата шийка на матката. 

Вагината може да спортува

Чували ли сте за упражненията на Кегел? Това са упражнения (понякога с използването на специални симулатори), които помагат за поддържане на интимните мускули в добра форма. Според експерти, тяхното редовно прилагане помага за подобряване на сексуалния живот, бързо възстановяване на вагината след раждането и намаляване на риска от инконтиненция.

Тя е свръхеластична

Женската вагина не може да се разтегне небратимо. Тъканите на интимния орган на жените са толкова еластични, че дори след раждането на бебето, те постепенно се връщат към първоначалния си размер. А от секса жените сигурност не могат да загубят формата на вагината си, независимо кой го казва.

Невъзможно е да се загуби нещо в нея

Паникьосвате ли се, ако не намерите кончето на тампона? Не си заслужава. Въпреки широко разпространеното убеждение, че хигиенните продукти могат да се „загубят” в тялото на жената, това изобщо не е вярно. Вагината завършва с шийката на матката, която извън процеса на раждане винаги е плътно затворена. Ако не можете сами да премахнете чужд предмет (тампон, презерватив, секс играчка или нещо друго, което сте пъхнали там), то просто се свържете с вашия гинеколог за помощ, но не се паникьосвайте излишно.

Мастурбацията помага за облекчаване на менструалната болка

... както и неразположение и други прояви на предменструален синдром. По време на оргазъм се отделя хормоните на щастието и в мозъка зоните, отговарящи за вълнението и страха, се деактивират.