Няма нищо по-сладко от любовта. От векове двойките сключват устни, за да изразят обичта си един към друг. Но целувката може да направи повече от засилване на връзката ви и да предизвика физическа възбуда: може също да доведе до някои големи ползи за здравето.

Вижте кой са те.

  1. Целуването може да намали симптомите на алергиите

Искате ли да премахнете сърбящите очи и хремата причинени от алергии? Може да изхвърлите рецепта и вместо това да отдадете на целувки. Проучване, публикувано през 2006 г. в Journal of Psychosomatic Research, показва, че сключването на устни с партньора ви за 30 минути може да намали симптомите на алергия при хора с атопична екзема и леки сезонни алергии.

  1. Повече гушкане може да облекчи болките

Малко PDA може да ускори времето за възстановяване при тази болка в гърба. Изследване, публикувано през 2015 г. в Current Pharmaceutical Design, показва, че окситоцинът (хормонът на гушкането), който се отделя, когато целувате и прегръщате партньора си, може да облекчи хроничната болка. Изследователите отбелязват, че окситоцинът има аналгетични (болкоуспокояващи) свойства, както и способността да намалява тревожността и депресията, които често се изпитват от страдащите от хронична болка.

  1. Целуването помага за намаляване на стреса

Има причина да се сгушите до партньора си след лош ден, да се чувствате толкова добре: доказано е, че гушкането и целуването понижават нивата на кортизол, химикал, свързан със стреса.

  1. Целуването може да подпомогне поддържането на устата

Това не е заместител на доброто миене на зъбите, но според някои експерти сключването на устните може да помогне за предотвратяване на кариес. „Целуването стимулира производството на слюнка, което отмива вредните бактерии от зъбите ви, намалявайки риска от натрупване на плака“, обяснява Джошуа Пърлман, DMD, зъболекар в Ню Йорк. А по-малкото натрупване на плака може да означава чиста и здрава уста.

  1. Целувката може да ви помогне да изберете правилния партньор

Изследване, публикувано през 2007 г. в Evolutionary Psychology, показва, че целуването може да ви помогне да оцените партньора. Когато се целувате, вие обменяте информация, свързана с вашия основен комплекс за хистосъвместимост (MHC), който е колекция от гени, свързани с вашата имунна система. Целта е да намерите половинка, която има различна имунна система от вашата (за да увеличите шанса на вашето потомство за оцеляване), а целувката може да бъде добър индикатор за това дали кръвната ви линия е твърде сходна или не.

  1. Целувките, прегръдките или простото докосване могат да възобновят един закъсал сексуален живот

Ако сексът е останал на заден план поради грижите за децата или домакинските задължения, всякакъв вид физическа връзка - от целувка до държане за ръце - може да направи чудеса, за да разгорещи нещата с партньора ви отново, казва Елън Барнард, сексуален педагог и съветник в Медисън, Уисконсин.