Понякога мъжете слагат край на връзката, въпреки че имат до себе си умна и преуспяла жена. Причините са раздялата са много индивидуални и невинаги е лесно да бъдат разбрани. Сигурно и вие имате някоя страхотна приятелка, изоставена от партньора си без никакво обяснение? Или може би на самата вас раздялата е дошла като гръм от ясно небе?

Трудно е да се проумее защо мъжът къса с жена, с която се е разбирал чудесно и е имал напълно задоволителен сексуален живот. Но при мъжете има някои типични модели на поведение и мислене, които остават скрити и в най-хармоничните връзки и ги подтикват да изоставят красивите си и самоуверени партньорки.

  1. Чувства се притиснат и непълноценен 

Били ли сте онази страна от връзката, която често е търсила повече близост и нежност, отколкото е получавала от партньора? Или може би сте изпитвали постоянна потребност да „ремонтирате“ и усъвършенствате отношенията си? Тогава вероятно във връзката ви е имало дисбаланс, от който той непрекъснато е страдал и се е чувствал притиснат. Не търсете вината у себе си! На голяма част от мъжете им е трудно да издържат на емоционален натиск.  А когато имат чувството, че нищо от това, което правят, не е достатъчно добро за партньорката им, те са готови да зарежат и най-страхотната жена!

  1. Струва му се е, че трябва да се конкурира с вас

Ако един мъж усети, че трябва да се съревновава с партньорката си, той се чувства не само непълноценен, но е засегната и мъжката му гордост. Конкуренцията се проявява по различни начини. Например в социален контекст, ако започнете да спорите с него пред общи приятели кой е бил прав по даден въпрос. Или по отношение на финансите, ако печелите повече от него и му дадете да разбере чрез някоя нетактична забележка, че вие носите панталоните в партньорството. Като цяло на мъжете не им е лесно да изпуснат контрола и да оставят жената да решава, например, в кой ресторант да вечерят, кой филм да гледат или къде да прекарат отпуската си. Това, разбира се, не означава, че жените трябва да се откажат от собствено мнение. За да има здравословно равновесие във връзката, е необходимо двамата заедно да вземат важните решения, а той в никакъв случай не бива да остава с впечатлението, че се конкурира с нея.

  1. Не се чувства достатъчно ценен и уважаван

Здравата връзка се гради не само върху доверието, но и върху взаимното уважение. На мъжа му е нужно да знае, че партньорката му изцяло и безрезервно го подкрепя. Иначе няма да му е лесно да се съвзема след провали или да поема рискове, за да израства от тях.  Ако жената се съмнява в способностите на мъжа си или ако той има чувството, че не тя го приема на сериозно, мъжката му гордост ще бъде наранена и най-вероятно ще предпочете да продължи пътя си сам.

 

Източник: obekti.bg