Китайски топвирусолог заяви, че коронавирусът, който зарази милиони по света и отне стотици хиляди човешки животи, е само върхът на айсберга. Ши Женгли, известна като Жената прилеп, е изпълнителен директор на Институтът по вирусология в Ухан. Именно този китайски 11-милионен град се превърна в огнището на заразата в края на миналата година, а САЩ обвиниха Китай, че вирусът е бил създаден в местната лаборатория и е изтекъл оттам, а не е тръгнал от животинския пазар в града, както се твърдеше първоначално. Също така американският президент Доналд Тръмп обвини страната, че е прикривала данни за патогена и заразата на местна почва, с което е спомогнала тя да се разпространи безконтролно по цял свят.

Ши Женгли отрече напълно тези твърдения, като заяви, че вирусът, изолиран в Ухан в края на декември, няма нищо общо с COVID-19. Преди два дни обвиненията бяха отхвърлени и от директора на института в Ухан - Уанг Яни. Тя заяви, че в лабораторията имало три живи щама на коронавирус, но нито един от тях не съвпада с този, който уби 350 000 по цял свят. Най-близкият от тези три щама съвпадал на 79,8% с този, който се разпространява по света.

В интервю за Китайската национална телевизия Ши Женгли призова за световно обединение в борбата срещу заразата
и заяви, че науката не бива да се политизира. Това е само върхът на айсберга и ако искаме да предотвратим следващи страдания на човечеството от подобни пандемии, трябва да обединим усилия, да изследваме заплахите и да отправяме ранни предупреждения за непознати вируси, идващи от дивата природа и животните. Ако не ги изучаваме навреме, не са изключени и други пандемии, каза тя.

Вирусологът допълни, че характеристиката на вирусите, с които е работила в лабораторията в Ухан, не съвпадат с генетиката на коронавируса, който продължава да се разпространява по света. Ши Женгли е готова да се закълне в живота си, че настоящата пандемия няма нищо общо с вируса, изолиран за пръв път в Ухан в края на декември 2019 година и подчерта, че обвиненията за изкуствения му произход са изфабрикувани.

Жената прилеп започва да работи задълбочено по темата с коронавирусите през 2004 година след избухването на епидемията от SARS. Оттогава тя изучава всички видове прилепи, а през 2015 година установява, че е възможно предаването на вируси от прилепи на хора.

 

Китай прикривал вируса 6 дни - оказали се фаталниТревогата била обявена едва на 20 януари, когато вече имало 3000 заразени

Брутална атака срещу Китай заради коронавирусаАвстралийски политици се включиха в гнева срещу китайската Комунистическа партия

Китай прикривал ужасяващи данни, вирусът в Ухан не бил преборенГрадът е разблокиран, за да тръгне икономиката, покрили ключови изследвания на местна вирусоложка през януари