Засилва се световният гняв срещу Китай заради разпространението на коронавируса по цял свят. Над 1.1 милиона вече са заразените по планетата, жертвите доближават 60 000. Австралийски политици предприеха безпрецедентна атака към Китайската комунистическа партия заради пандемията, след като преди дни това направиха и от САЩ. На Зеления континент болните са 5550, а днес бяха регирстрирани още 30 смъртни случая.

Отношенията между Австралия и Китай от години са влошени, но сега са на път да ударят дъното. Австралийският народ не е глупав. Той зне откъде тръгна вируса и как китайската Комунистическа партия лъжеше за него в началото, заяви либералът Андрю Хейсти пред Дейли Телеграф. Той допълни, че Австралия не може да бъде купена с медицинска помощ от Китай. Друг представител на либералната партия Дейв Шарма настоя Китай да бъде разпитан как се е справил с вируса убиец и по какъв начин е информирал останалия свят за него. Според него трябва и по-задълбочено изследване откъде точно е тръгнал вируса.

В Австралия е всеобщо мнението, че властите в Китай са прикривали информация за вируса и че страната трябва да понесе своята отговорност и да стане обект на икономически санкции, задето "причинява толкова болка на цял свят". Съзнателната стратегия на иформационно затъмнение за коронавируса предизвика пандемията в цял свят, категорични са политиците на Зеления континент.