Китай прикрива ужасяващи данни за истинския брой на починалите от коронавирус. В огнището на епидемията - 11-милионния град Ухан, заразата продължава с пълна сила, но преди няколко дни мегаполисът бе разблокиран, за да тръгне икономиката. Местната лаборатория провежда опитите с прилепи с американски пари. Китайска вирусоложка разкодирала генетичния състав на коронавируса само за 3 дни, но изследванията й и били покрити от китайското правителство. Това са част от разследванията на британския Дейли Мейл, които поставят нови тревожни въпроси за пандемията от коронавирус, довела до заразата на близо 1.8 души по цял свят и близо 110 000 жертви.

Изданието твърди, че истинския брой на починалите в Китай е много по-голям, но Ухан е разблокиран, за да може китайската икономика да излезе с едни гърди напред пред другите световни сили, които в момента са блокирани от пандемията. Според данните от Пекин в Китай са починали 3336 души. Това е малко повече от една трета от жертвите във Великобритания до момента и едва 1/30 от жертвите по целия свят. Китайските власти докладват за липса на нови заразени, а според изнесените данни извън провинция Хубей, която бе огнището на заразата, са починали само 119 души. Много от другите провинции са с размерите на цели европейски държави. Всички провинции без Хубей и още една, твърдят, че нямат починали или пък жертвите са по-малко от 10. Това звучи невероятно на фона на гъстотата на населението и свободното пътуване от Ухан по всички части на държавата в началото на заразата, преди градът да бъде блокран на 23 януари.

Дейли Мейл твърди, че през февруари в Ухан крематориумите са изгаряли хиляди тела на мъртви на ден. Също така на болниците е било заповядано да изписват пациенти след посещението на президента Кси Жинпинг на 10 март, при което бе обявена победата срещу коронавируса. В деня на вдигането на блокадата на Ухан в сряда се появи видео, на което се вижда как посред нощ здравни работници в предпазни костюми изнасят мъртво тяло. Както и тяло на починал, което лежи на улицата. Според изданието жителите на Китай подозират, че действителният брой на починалите в страната е от 10 до 40 пъти по-глям от обявения. Китайски дисидент в САЩ смята, че жертвите са стотици хиляди. Всъщност след посещението на президента в Китай бяха докладвани само още 200 смъртни случая в страната. Изнесените данни показват, че са починали 2.4 души на един милион, в сравнение с 90 на един милион във Великобритания и 300 на един милион в Италия. Щяха да се строят 15 нови болници в Ухан, но след посещението на президента, пациентите бяха разпратени по домовете си.

Според други разкрития са били замразени изследванията на водещата китайска вирусоложка Ши Женгли, която само за 3 дни е разкодирала генетичния състав на коронавируса в началото на епидемията. А това е решаващо при изработването на тестове и ваксина. Тя е била призована в лабораторията в Ухан в края на миналата година след първите случаи на мистериозната болест. Проследила е генетичната информация за коронавируса и е установила, че тя е много подобна на SARS, който през 2002 година тръгна от Китай предизвика епидемия в 33 държави. Именно нейните изследвания са установили, че вирусът произхожда от подкова прилепи, които се срещат в Юнан, южен Китай, на повече от 1000 мили от Ухан. Изследванията приключили на 2 януари, но още на същия ден директорът на института по вирусология Януи Ванг е пратил имейл до екипа на Ши Женгли да не разкриват никаква информация за вируса. Мотивът - да не се създава излишна паника.

В онлайн лекция миналия месец Ши Женгли споделя, че на 14 януари тя и нейният екип откриват, че вирусът се предава от човек на човек. Китайските власти оповестяват това 6 дни по-късно. На 14 януари Световната здравна организация изказва подкрепа ни твърдението на Китай, че вирусът не се предава сред хората. На 23 януари Ши Женгли и екипът й оповестяват изследването си в научен интернет портал, публикуван следващия месец и в списание Nature. То гласи, че коронавирусът повтаря в 96 процента генетичния материал на вирус, открит у подкова прилепите в Юнан. През 2002 година именно Ши Женгли установява, че SARS се предава от подкова прилеп на цибетка - бозайник, подобен на котка, който жителите на Китай масово ядат.

Другото разкритие на Дейли Мейл гласи, че лабораторията на института по вирусология в Ухан провеждала изследването с въпросните подкова прилепи с пари от правителството на САЩ в размер на 3.7 милиона долара. Една от версиите е, че смъртоносният вирус е тръгнал сред хората именно от тази лаборатоария, а не от намиращия се на 10 км от нея животински пазар в града.

Вирусоложката Ши Женгли

Подкова прилепи - първоизточника на коронавируса