Китайските лидери са прикривали в продължение на 6 фатални дни информацията, че страната е изправена пред потенциална пандемия от коронавирус. Точно в тези 6 дни в огнището на заразата - град Ухан, са се стекли хиляди хора. Милиони са пътували за празнествата за Лунната нова година. Китайският президент Си Дзинпин бие тревогата едва на седмия ден - 20 януари. Дотогава вече е имало над 3000 заразени. Всичко това става ясно от международни документи, които са станали достояние на Асошиейтед Прес, а рзкиритята са цитирани от Дейли Мейл.

Отлагането на оповестяването на опасността от 14 до 20 януари, разбира се, не е единствената грешка. След това много държави по света подцениха заплахата и закъсняха с мерките. До момента пандемията от коронавирус е заразила близо 2 милиона души и е причинила смъртта на повече от 126 000. Ако Китай бе взел мерки 6 дни по-рано, щеше да има далеч по-малко заразени и медицината щеше да се справи по-лесно, смята епидемологът от университета в Калифорния Жуо-Фенг Жанг. Бенджамин Коули от университета в Хонг Конг обаче е на друго мнение. Според него ако здравните власти бяха отправили предупреждението по-рано, хората едва ли щяха да се мобилизират до такава степен.

Има и друга притеснителна информация. От международните бюлетини става ясно, че въпросните 6 дни оформят един период от две седмици, в който Националният център за контрол на заболяванията в Китай не отбелязва нито един нов случай с коронавирус. А от 5 до 17 януари хиляди пациенти са прииждали по болниците не само в Ухан. Така според западните експерти информационното затъмнение, бюрократичните пречки и нежеланието на китайското правителство да изнася притеснителни данни са способствали неимоверно за разпространяването на болестта не само в Китай, но и по целя свят. Местните власти отричат тези твърденията и заявяват, че своевременно са предупредили Световната здравна организация. Обвиненията към нас в прикриване на информация са напълно безпочвени, заяви говорителят на външното министерство Жао Лиян.

Китай прикривал ужасяващи данни, вирусът в Ухан не бил преборенГрадът е разблокиран, за да тръгне икономиката, покрили ключови изследвания на местна вирусоложка през януари