Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да предостави бързо военна помощ на Киев, за да отблъсне руската инвазия, предаде ДПА.

„Не трябва да се губи време – трябва да се изпрати ясен сигнал за решимост“, написа Зеленски в социалната мрежа „Екс“.

„Нашите партньори могат да предоставят нужното количество качествени системи за противовъздушна отбрана, да вземат решения за достатъчните ни далекобойни способности и да осигурят навременната доставка на отбранителна помощ за войските ни“, добави той.

Зеленски съобщи, че за последната седмица Русия е използвала около 900 планиращи бомби срещу Украйна. В допълнение е извършила нападения с 40 ракети и 400 дрона.

През изминалата нощ украинската противовъздушна отбрана свали 31 руски дрона, като е имало общо 68 нападения с дрон и няколко ракетни атаки. Няма информация за възможните причинени щети, уточни ДПА.

През изминалата седмица Зеленски посети Рим, Париж, Лондон и Берлин. В германската столица той се срещна с канцлера Олаф Шолц и президента Франк-Валтер Щайнмайер. По време на дипломатическата си обиколка в Европа украинският президент представи т.нар. план за победа, който все още не е обществено достъпен.

Украйна е подложена на нарастващ военен натиск заради напредването на руските сили в източната част на страната.