Американския конгрес разреши на България да закупи 8 изтребителя F-16 Блок-70 на стойност 1,6 милиарда долара.

Информацията за това беше качена на сайта на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ, а и вече е потвърдена от българското военно министерство.

Цената включва осемте самолета с пълен комплект въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-земя", всички допълнителни системи, както и бъдещите модернизации. Това е максималната финансова рамка на проекта, категорични са от родното МО.

Сега тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор (LOA), в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности.

След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес между двете страни ще продължи.

Министерството на отбраната ни със задоволство отбелязва факта, че в кратки срокове Конгресът на САЩ е решил за износ към България на високотехнологичната платформа и системите към нея.

Преди това да стане факт, в продължение на месец военният ни министър Красимир Каракачанов твърдеше, че преговорите със САЩ за самолетите вървят изключително трудно.

Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1, 8 млрд. лева.

По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена.

България още чака САЩ да си кажат тежката дума за цените на F-16Каракачанов отрече спекулациите, че гони намаляване на цената, за сметка на въоръжението на самолетите

Каракачанов се оплака от преговорите с американците за F-16: Трудни са!Част от финансовите условия, предложени от САЩ, не са удовлетворителни