Лъвовете в Африка са намалели с 42 на сто за последните си три поколения /21 години/. Те окончателно са изчезнали от Северна Африка, а в Западна остават няколкостотин. Тревогата бие Световният фонд за дивата природа (World Wildlife Fund), съобщава италианският „Стампа“, цитиран от clubz.bg.

Според последните оценки в Черния континент сега има по-малко от 20 000 лъва, след като тези животни са изчезнали от 12 субсахарски страни. От азиатската разновидност на този животински вид са останали не повече от 600 екземпляра в национален парк в Индия. Преди тя е обитавала територии от Турция до Бенгалския залив. Днес тя е заплашена да изчезне завинаги.

Главните заплахи за големите котки са намаляването и разпосъсването на техните хабитати (пространства на обитаване), които днес са 8 на сто от предишната им територия и бракониерството. Свиването на хабитатите не засяга само лъвовете, но и тяхната плячка - биволи, газели, зебри - и ги лишава от храна. Друг фактор за намаляването им са болестите, например туберкулоза, пренасяна от едрия рогат добитък в южната част на континента. Убиват ги и аналог на HIV вируса сред хората, както и отмъщенията на местни скотовъдци, с чиито добитък лъвовете се хранят.

Значителен дял в намаляването на лъвовете имат и нелегалният им лов и търговия с трофеи и контрабандата на костите им, които са суровина за традиционната медицина на азиатския пазар. Тази контрабанда е една от причините световната популация на тигрите да се свие до всичко 4 000 екземпляра.