Колумбийският транссексуален модел - Дана Султана родена като мъж и нейният партньор – Естебан Ландрау, който е роден жена, обявиха, че са станали родители, споделяйки снимки в мрежата. Двойката посрещна първородното си дете - момченце на име Ариел.

Естебан заяви, че той ще играе ролята на “бащата” в двойката, въпреки че е роден жена и износва и ражда детето, а Дана ще бъде “майката”, въпреки мъжките си принадлежности.

Нито Дана, нито Естебан са претърпели промяна на гениталиите и това е причината за нормално зачеване. Eстебан е претърпял операция за отстраняване на гърдите, а Дана е била на хормонално лечение, което е уголемило гърдите й, но нито един от тях няма да може да кърми бебето.

Събитието подбуди различни коментари в социалните мрежи, като едни честитят на двойката, а други смятат, че това е безумие и не трябва да се превръща в постоянна практика, защото това би объркало нормалните представи на децата за живота.

Естебан и Дана не са първата транссексуална двойка, която зачева по естествен начин. Преди известно време други такива семейства обявиха, че очакват дете, което отново възмути обществото.

Основното притеснение у тези двойки при създаване на дете е вероятността от невъзможно зачеване, поради големия брой хормонални терапии, над които са подложени при смяна на пола и възможността от аномалии при развитието на плода. Независимо от това двойките не се отказват и пробват усилено късмета си.

Имаше период, в който износването на дете от мъж беше възможно само в научната фантастика- “Junior”, в която Арнолд Шварценегер играеше роля на “бременен” , но в днешно време медицината се опитва да осъществи и това.