Предизборната кампания на Тръмп не е имала връзки с Русия. Това сочи докладът на специалния прокурор Робърт Мълър.

Той обаче отказва да се произнесе дали доказателствата сочат президентът е възпрепятствал правосъдието, съобщи Ройтерс.

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар изпрати обобщение на доклада на лидерите на Конгреса и до медиите.

"Докладът не прави заключение, че президентът е извършил престъпление, но и той не го реабилитира", цитира Бар докладът на Мълър. Главният прокурор и заместникът му Род Розенщайн са "заключили, че доказателствата, събрани по време на разследването, не са достатъчни, за да се установи, че президентът е възпрепятствал правосъдието".

"Специалният прокурор признава, че доказателствата не подкрепят твърденията, че президентът е замесен в престъпление, свързано с руска намеса в изборите", заяви още Бар.

Заключението на Мълър е направено след продължило почти две години разследване. За тези 22 месеца, екипът на Мълър е изпратил 2800 призовки, разпитал е 500 свидетели, издал е почти 500 заповеди за обиск и повече от 230 заповеди за подслушване. Изпратени са били и 13 искания за информация към чуждестранни правителства.

Екипът на специалния прокурор повдигна обвинения на 34 души, сред които шестима бивши сътрудници на Тръмп, на шестима руснаци и на три компании. Нито един от тях не е обвинен за връзки между кампанията на президента и Москва.

Не се забави и първата реакция на президента Доналд Тръмп. В Twitter той написа, че след като няма намеса и възпрепятстване на правосъдието, това е цялостно и пълно реабилитиране.

"Срам е за страната, че е трябвало да преживее това. Запазете Америка велика!", завършва той.