Русия наложи „безсрочни“ забрани за пътуване на американския вицепрезидент Камала Харис и собственикът на Facebook Марк Зукърбърг , както и на десетки видни американци и канадци в отмъщение за санкциите, наложени срещу инвазията в Украйна.

Руското външно министерство заяви, че ограниченията за пътуване на 29 американци и 61 канадци - включително служители на отбраната, бизнес лидери и журналисти от двете страни - ще останат в сила за неопределено време.

Външното министерство заяви, че списъкът се състои от хора, отговорни за „русофобската” политика на двете страни.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс , който беше обект на забраната, каза, че забраната за пътуване е „чест“..

Други американци, забранени от Русия, включват телевизионния водещ на ABC News Джордж Стефанопулос, колумниста на Washington Post Дейвид Игнатиъс и редактора на новинарския сайт Meduza, насочен към Русия, Кевин Ротрок.

Сред служителите на отбраната на САЩ са говорителят на Пентагона Джон Кърби и заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс.

Списъкът с канадците се оглавява от Камерън Ахмад, който служи като директор на комуникациите на премиера Джъстин Трюдо, и командващия канадските сили за специални операции Стив Бойвин.