Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун вероятно е бил ранен при ракетно изпитание и това обяснява мистериозното му отсъствие в последните две седмици. Този информация издаде източник от комунистическата държава. В последните дни се появиха множество спекулации за здравето на 36-годишния Ким - от това, че претърпял сърдечна операция и се борел за живота си, до това, че вече е мъртъв. Бившият деятел на Работвическата партия на Северна Корея Ли Йонг Хо е заявил пред южнокорейския вестник Донг-а Илбо, че Ким е бил здрав и е присъствал на ракетно изпитание на 14 април, но вероятно е претърпял инцидент при тестовете, пише Дейли Мейл.

От въпросното изпитание няма никаква информация или снимки, което засилва достоверността на тази версия. Вероятно е имало инцидент при изпитанията, причинен от взрив, отломки или пожар и Ким може да е пострадал, казва Хо. Ким присъства на абсолютно всички изпитания, защото той е човекът, който одобрява военните проекти и следи за изпълнението им, допълва той. От Северна Корея продължават да не изнасят никаква информация за здравословното състояние на лидера, което само по себе си е странно. Според Вашингтон Поуст слуховете за смъртта му са предизвикали паника в столицата Пхенян и жителите са се хвърлили да се презапасяват с ориз, ликьор, цигари, консерви и електроника. Над града пък постоянно прелитали хеликоптери.

Вчера специалният съветник на президента на Република Корея Мун Чжон Ин, заяви пред CNN, че Ким Чен Ун е жив, опровергавайки писанията на медии в Япония и Хонгконг. Позицията на нашето правителство е твърда. Ким Чен Ун е жив и здрав. Той се намира в района на Вонсан от 13 април. Не са забелязани никакви подозрителни придвижвания, заяви съветникът на южнокорейския президент. Именно във Вонсан от сателитни снимки бе забелязан и 250-метровият влак на лидера.

Официалният вестник на КНДР "Нодон синмун" съобщи по-рано, че Ким Чен-ун продължава да работи с документи и е изпратил благодарствено послание на работниците на най-големия строеж през последните години - модерния град Самджийон, на източното крайбрежие Вонсан-Калма. Припомняме, че Ким Чен Ун за последно беше видян на 11 април и необичайно отсъстваше от церемонията от честването на неговия дядо и основател на Северна Корея Ким Ир Сен на 15 април.

Северна Корея: Ким Чен-ун е живЛидерът на страната бил в курорт, където продължавал да работи

Японски медии: Ким Чен-ун е в кома! Хонгконг го обяви за мъртъвВластите в Северна Корея не дават информация за състоянието му