Севернокорейският диктатор Ким Чен-ун е починал, или се намира в изключително тежко състояние. Това съобщава 24 часа, позовавайки се на медии от Япония и Китай. Миналата седмица Ким бил посетен от китайски лекари. Междувременно вицепрезидентът на новинарски канал в Хонконг Шиджиан Синдзу е заявила, че той е мъртъв. Тя е публикувала информация в приложението Weibo и го е споделила със своите близо 15 милиона последователи.

Синдзу, която е племенница на китайския външен министър, твърди, че се позовава на много сериозен източник. Японско списание обяви междувременно, че севернокорейският лидер е във "вегетативно състояние", след като е претърпял сърдечна операция, при която е възникнал проблем.

В началото на април Ким, за когото се предполага, че е на 36 г., е усетил болки в гърдите и е паднал, докато е бил на посещение в провинцията. Било е необходимо да му се постави стент, но това или не се е случило на време, или "ръцете на хирурга са треперели", пише TMZ. През последните седмици той не е правил големи публични изяви, а преди дни CNN съобщи, че Ким е в "сериозна опасност" след медицинска процедура. По-рано през деня Фокс нюз също съобщи, позовавайки се на японски медии, че севернокорейският диктатор е в кома. А през седмицата се появиха съобщения, че сестра му Ким Е-чжон поема властта, тъй като той е зле. Американският президент Доналд Тръмп не възприе сериозно докладите за влошеното състояние на севернокорейския лидер. Преди дни той обяви, че двамата имат добри отношения и се надява Ким да е добре.

Днес Северна Корея отбелязва и основаването на Корейската народна армия през 1932 г. Събитие, което обикновено страната отбелязва с парад. Международните репортери твърдят, че ако Ким е добре, а не е на прага на смъртта, то той би се появил публично, за да опровергае новините за себе си.

Според новинарския сайт 38North пък 250-метровият влак на диктатора е забелязан на 15 април край ваканционния му комплекс в източния крайбрежен град Вонсан. Това може да показва, че Ким е посетил мястото, предаде "Дейли мейл". Последните кадри на влака са от 23 април, машината се подготвя да тръгне. Комплексът Вонсан включва девет големи къщи за гости и център за отдих, както и стрелбище и покрит док, за който се смята, че е предназначен за яхта. В центъра е голяма сграда, която е построена малко след като Ким Чен-ун дойде на власт през 2014 г. Новините за смъртта на предишните севернокорейски лидери официално идваха по-късно от настъпването на кончината им. Ким Чен-ир, бащата на сегашния лидер, почина от сърдечен удар, докато пътуваше с влак през 2011 г. - два дни преди да бъде обявено публично. През 2014 г. Ким Чен-ун не се беше появявал публично 40 дни. След това накуцваше и ползваше бастун. Бе съобщено, че страдал от "неприятно медицинско състояние". Спекулациите за здравето му се засилват и от сериозното му тютюнопушене, очевидното покачване на килограми, откакто пое властта и фамилната анамнеза за ранна смърт от сърдечносъдови проблеми. 

Въпреки че няма официални доказателства за смъртта на диктатора, хаштагът #KimJongUndead се разпространява в туитър от петък. Някои източници твърдят, че властта в Северна Корея вече е поета от сестрата на Ким Е Чжон.