Руският президент Владимир Путин подписа указ, според който т.нар. недружелюбни държави плащат природния газ в рубли от 1 април, предаде ТАСС и публикува пълния текст на документа. Ако не плащат или плащат в чуждестранна валута, ще им бъдат спрени доставките.

 На банката на Газпром се нарежда да открие сметки в рубли на контрагентите, по които те да плащат. Ще им се открият и валутни сметки, по които те ще превеждат дължимите пари в упоменатата в договорите им валута. Газпромбанк ще продава тази валута за рубли на търгове, организиране от Московската борса, а рублите ще внася в рублевата сметка, от която ще се извършва плащането. Ще се счита, че газът е платен, когато рублите постъпят по тази сметка.

Не става ясно обаче какъв ще е курсът, по който ще се продават рублите и ще загубят ли контрагентите от това.

От Министерството на енергетиката коментираха, че се очаква единно решение на ниво ЕС и България ще се съобрази с него. Евентуална промяна на валутата е промяна на договора, за което се иска съгласие на двете страни.

За „Газпром“ – рубли, за банката – долари и евро

Поглеждайки по-внимателно към точките на указа става ясно, че промените едва ли толкова ще навредят на "неприятелските" държави и техните енергийни дружества. Това все пак е нормално, защото само за януари тази година две трети от износа на природен газ от  Русия за 20 страни от ЕС (определен в цялост като неприятелски) възлиза на две трети от общите продажби на Газпром, които са общо за 9,75 млрд. евро.

Казано по-просто – валутните приходи от газовите доставки на Русия са толкова важни, че, отвъд политическото говорене, тя не може да се откаже от тях.

В новата схема за разплащане се предвижда чуждестранните компании да превеждат дължимото в евро по сметки в „Газпромбанк“. Кредитната институция така или иначе не е обект на санкции. Чуждестранната валута обаче ще бъде обект на конвертиране в рубли по специални правила. Всички тези операции ще се извършват от руските финансови институции, включително и от фондовата борса MICEX - RTS.

В резултат на тези преобразувания „Газпром“ ще получава дължимото в рубли, а чуждестранната валута ще отива за укрепване на валутните резерви в „Газпромбанк“.

Ефектът от всичко това ще бъде имиджов в Русия, защото ще бъде обяснено, че вече страната продава ресурсите си в собствена валута.

Какво се променя (и у нас)

За западните компании новата реалност може би ще е съпътствана от някои логистични трудности, но в крайна сметка няма да промени нищо по същество. Очаква се разбира се и тяхната реакция.

В позиция до bTV от Министерството на енергетиката посочват, че „Газпром“ не е поискала промяна на договорите си за доставка на гориво и такава едва ли ще е необходима, защото средствата ще постъпват в Русия в чуждестранна валута, както стана ясно по-горе.

Така се избягва възможността енергийните дружества от неприятелските страни да трябва да търсят рубли на международните финансови пазари при положение, че централната банка на страната е под санкции.

Дали този ход на Путин, подобно на намаляването на военната активност в района на Киев, е знак, че Москва се опитва да излезе с достойнство от войната в Украйна, която в края на февруари започна, към момента е рано да се каже. Едно обаче е ясно – колкото за ЕС е трудно да се откаже от руския газ, толкова и за Русия е трудно да се откаже от западните пари.