Руският президент Владимир Путин заяви днес, че плановете на западните страни да предоставят на Украйна заеми, използвайки лихвата от замразените руски активи в чужбина, са кражба, която няма да остане ненаказана, съобщи Ройтерс .

Путин, говорейки на заседание на руското Министерство на външните работи, заяви, че начинът, по който Западът се държави спрямо Москва, показва, че всяка страна може да стане жертва на подобно замразяване на средства, съобщи БТА.

„Колкото и да разкрасяват, кражбата си остава кражба и няма да остане ненаказана", заяви той пред ръководството на руското МВнР.

„Сега става очевидно за всички държави, компании и суверенни фондове, че техните активи и резерви далеч не са сигурни, както в правния, така и в икономическия смисъл на думата. Всеки може да бъде следващият на опашката за експроприация от САЩ и Запада."

Путин говори ден след като лидерите на Г-7 се споразумяха по общите насоки как да предоставят 50 млрд. долара заеми за Украйна, като се използват лихвите от руските суверенни активи, замразени след началото на руското нахлуване в съседната страна.

Същевременно руският президент заяви, че светът е стигнал точката, след която няма връщане назад в определяния от него „срив на западния модел на глобалната сигурност". Той обвини Вашингтон, че подкопава глобалната сигурност с оттеглянето си от споразуменията за ограничаване на въоръжението.

Путин заяви, цитиран от ТАСС, че Русия е заинтересувана протичащият в момента диалог по създаването на система за неделима сигурност – „утвърждаването в световните дела на принцип, в който сигурността на едни да не се осигурява за сметка на други" - да се води включително и в рамките на ООН.

Според руския президент „потенциалът на БРИКС ще му позволи с времето да стане една от основните регулиращи институции на многополюсния свят". Той заяви, че страната му ще окаже съдействие на процеса на плавното включване на нови страни членки в обединението.