Руският президент Владимир Путин произнесе реч на церемония в Кремъл за анексирането на четирите украински територии, които на референдуми гласуваха "за" присъединяване към Русия. Това са Херсонска и Запорожка област, както и Донецката и Луганската народни републики.

"На проведените референдуми хората казаха своята дума. Милиони поискаха регионите, в които живеят, да станат част от Русия. И сега те вече са наши граждани - завинаги", каза Путин пред пълната с официални лица зала. 

По-рано днес бе обявено, че Путин е подписал укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област.

 

"Ще защитаваме земята си с всички сили и средства, с които разполагаме, и ще направим всичко възможно, за да осигурим безопасността на народа си. Това е великата освободителна мисия на нашия народ. Ние със сигурност ще възстановим разрушените градове и селища, жилищата, училищата, болниците, театрите, музеите, ще развием промишлените предприятия, заводите, инфраструктурата, социалните пенсии, здравната и образователната система. Разбира се, ще работим за подобряване на сигурността“, заяви Путин.

Путин отново обвини "алчния" Запад, че води хибридна война срещу Москва. "Те искат да бъдем тяхна колония. Не желаят да ни виждат като свободно общество, а като тълпа от роби. Те първи нарушиха правилата, касаещи границите на страните. Те настояват всички да приемат греховете им. Те нямат нужда от Русия! Ние имаме нужда от Русия", заяви държавният глава.

Той бе категоричен, че западните държави правят опити да заличат културата на Русия и да ѝ наложат своите технологии и валути.

Путин засегна отново и темата за ядрените оръжия, подчертавайки, че САЩ са тези, които създават прецедент относно използването им - при пускането на атомните бомби над Хирошима и Нагасаки.