Херцогът на Единбург принц Филип е починал на 99 години, съобщиха от Бъкингамският дворец. 

"С дълбока скръб Нейно Величество Кралицата съобщи за смъртта на любимия си съпруг, Негово Кралско Височество Принц Филип, херцог на Единбург. Негово Кралско Височество почина спокойно тази сутрин в замъка Уиндзор ", пишат от Кралството.

Той бе изписан от лечение в болница на 16 март, а през последните месеци няколко пъти се лекуваше в специализирано заведение заради сърдечни проблеми. 

Херцогът е бил женен за кралица Елизабет II повече от 70 години и е станал най-дълго служещият съпруг в британската история.  През 90-те си години той изпълнява наситена програма от публични ангажименти, отразявайки собствените му благотворителни интереси. Той също така пътува из страната, подкрепяйки кралицата, както на държавни поводи, така и на кралски посещения.

 
Изявлението на Кралското семейство за смъртта на Принц Филип 

За мъж на неговата възраст той се радваше на относително добро здраве. През 2017 г., след като изпълни над 20 000 самостоятелни публични ангажимента, 96-годишният се оттегли от собствената си програма за кралски задължения. Все още не са публикувани официални подробности за погребението на херцога, но се разбира, че той ще бъде организиран по погребение, а не държавно погребение, в съответствие с неговите желания. Кралицата ще подпише окончателните планове през следващите дни.

Принц Филип от Гърция и Дания е роден на остров Корфу през 1921 година. На 18-годишна възраст принцът се присъединява към Кралския флот като кадет. Той видял активна служба по време на Втората световна война, служейки в Индийския океан и Средиземно море и беше споменат в експедиции за храбростта си. През 1947 г. той се отказва от гръцките и датските си кралски титли, поема фамилното име Маунтбатън и става натурализиран британски субект преди брака си с принцеса Елизабет.

Сватбата им била първият голям държавен повод след края на Втората световна война. Ангажиментът му към кралицата беше непоколебим. Той се отказва от кариерата си във флота, за да я подкрепи в ролята й на монарх. Кралицата определи принц Филип като нейната „постоянна сила и престой“. Те имаха четири деца - Чарлз, Ан, Андрю и Едуард - и той беше много обичан дядо и прадядо. Той бе разглеждан като модернизатор в рамките на британската монархия, организирайки първото кралско разходка - но той бе известен и с откровените си възгледи и забележки извън маншета.

Загрижеността на принц Филип за младите хора го вдъхнови да създаде схемата за награждаване на херцога на Единбург и той подкрепи повече от 800 благотворителни организации и добри каузи - фокусирайки се върху интересите си в опазването на дивата природа, технологиите и спорта. От 40-те години на миналия век принц Филип е постоянно присъстваща фигура в живота на Обединеното кралство и оставя след себе си значително наследство.