Жертвите на коронавируса в Италия вече са седем, а 229 са заразените. Огнището на заболяването е в северните области Ломбардия и Венето. През следващите две седмици 50 000 жители няма да могат да напускат тези райони без специално разрешение.

Междувременно стана ясно за трети случай на новия коронавирус е регистриран в Испания, съобщава "Спутник". По информация на местните власти заболяването е установено при италиански гражданин на остров Тенерифе. Към момента пациентът е настанен в болница, където ще остане под карантина и под медицинско наблюдение.

Властите все още не дават подробности за състоянието на италианския гражданин. По данни на местни медии заболелият е лекар по професия, въпреки че все още не е ясно дали той се е заразил с вируса, изпълнявайки служебните си задължения.

Другите двама заразени пациенти в Испания са германски и британски турист, които са се заразили извън страната. Към момента те са изписани от болницата.

В световен мащаб новият коронавирус е засегнал над 79 700 души, като жертвите вече са 2628, от които 36 - извън континентален Китай.

Световната здравна организация обяви извънредно положение заради епидемията, след като бяха регистрирани случаи на вируса в над 20 държави, включително Германия, Великобритания и Франция. По последни данни има регистрирани случаи и във Италия, Финландия и Швеция, както и в Русия.