Задължителни тестове за наркотици за политици и журналисти - това е предложил по време на редовното си петъчно радиоинтервю унгарският премиер Виктор Орбан, съобщават местни и международни медии.

Наркобандите в Унгария се увеличават, а притесненията ни растат и от факта, че се разпространява и нов вид синтетична дрога. Затова правителството реши да изчисти страната от нарко картелите по време на този мандат, категоричен е Орбан.

Не можем да възложим борбата с нарко бандите на хора, които употребяват опиати, обяснява премиерът и добавя, че затова идеята е тестовете за наркотици да обхванат по-широк кръг хора като политици, журналисти и държавни служители. Това се прави с цел да се изясни "кой къде е", поясни още Виктор Орбан.

По думите му, трябва да се предложи и помощ на родителите, за да може децата им да не стават жертва за наркотиците. За целта тестовете за опиати трябва да бъдат на разположение във всяко едно училище и да се прилагат, ако родителите поискат.

Журналистически организации на свой ред определиха идеята на унгарския премиер като нечувана, а опозицията я квалифицира като опит за сплашване на журналистите.

Премиерът Виктор Орбан възнамерява да внесе законопроекта в парламента през месец февруари.

TrafficNews.bg