Гърция и Турция се борят с опустошителните пожари в продължение на почти две седмици, тъй като регионът страда от най -тежката гореща вълна от десетилетия, съобщава АФП и БГнес.

Длъжностни лица и експерти свързват такива интензивни метеорологични събития с изменението на климата. Досега заради огнената стихия в Гърция загинаха двама души и осем в съседна Турция, като още десетки са хоспитализирани.

Но докато дъждовете донесоха малко отдих от пожарите в Турция през уикенда, Гърция продължи да страда на фона на високи температури.

Суровият пейзаж и гъстите борови гори на Евия, които го правеха привлекателен за туристите, се превърнаха в кошмар за пожарникарите.

Адът на втория по големина гръцки остров, който се намира източно от столицата, превърна хиляди хектари в
пепел и разруши жилища.

Хиляди са евакуирани, а стотици местни жители и туристи са избягали с фериботи. Около 260 гръцки пожарникари с 66 превозни средства се борят с пламъците на Евия, подпомогнати от още 200 от Украйна и Румъния с 23 превозни средства и седем самолета.

Един служител на пожарната каза пред вестник „Елефтерос Типос“, че топлината от пожарите в Евия и на други места е била толкова силна, че „водата от маркучите и изсипващите вода самолети се изпарява“, преди да достигне пламъците.

Пламъци поглъщаха къщи в селата Елиника, Василика и Псаропули.

Местните власти критикуват усилията за овладяване на пожарите, избухнали на острова на 3 август.

"С това, което видяхме досега, пожарът няма да бъде овладян скоро. Нямам повече глас да искам повече самолети. Не мога да понасям тази ситуация", каза Йоргос Цапурниотис, кмет на Мантуди в Евия пред телевизия Скай.

Той добави, че много села са спасени, защото младите хора са останали там въпреки заповедта за евакуация и са държали огъня далеч от домовете си.

„40 000 души ще живеят като живите мъртви през следващите години поради разрушенията в района“, каза Ираклис, мъж от град Истиая в Северна Евия пред Open TV в неделя, тъй като домовете и поминъкът на хората бяха унищожени.

Гръцкият заместник -министър на гражданската защита Никос Хардалиас заяви късно в събота, че временно подслон е предоставен на 2000 души, които са евакуирани. Междувременно в района на Пелопонес на югозапад огнените фронтове в градовете Източен Мани, Илия и в Месиния остават активни, като много села и селища са евакуирани.

В северно предградие на Атина, където пламъците бушуват от няколко дни, вече няма активен фронт, въпреки че пожарникарите действат по частични избухвания.

През предходните 10 дни 56 655 хектара станаха на пепел в Гърция, съобщава Европейската информационна система за горски пожари. Средният брой изгорени хектари за същия период между 2008 и 2020 г. е 1700 хектара. Поради това положение, което се счита за най -лошото от десетилетия, Гърция поиска помощ чрез европейската система за спешна помощ и бяха изпратени подкрепления от няколко държави.