Невижданите жеги в Шанхай накараха много жители на китайския мегаполис  да спят навън в търсене на известна прохлада. Пейките по големите улици и паркове са превзети от хора през цялата нощ, някои се настаняват да нощуват и по тротоарите, съобщават световните агенции.

Вчера за 16-и пореден ден температурата превиши 35 градуса по Целзий. Евтините жилищни блокове в центъра на Шанхай са строени отдавна и в тях често няма климатици, а дори да има, много шанхайци са с ограничени доходи и се стараят да не ги ползват непрекъснато, за да не плащат високи сметки.

Към 4 часа сутринта в нощта срещу четвъртък по тротоарите на голямата търговска улица "Нанкин" можеха да се видят да спят дълбоко най-малко стотина души - жени и деца, но главно съблекли се до кръста мъже.  Други си бяха устроили импровизиран бивак на Площада на народа, където се намира най-големия парк в града, или спяха дълбоко, свити на кълбо, пред витрините на луксозните бутици.

В последните седмици шанхайците масово превземат метростанциите, търговските центрове, библиотеките и други обществени места с климатични системи, за да преживеят горещините.