Един човек е убит, а друг е тежко ранен при нападение с нож късно в четвъртък в холандския пристанищен град Ротердам, съобщиха от полицията.

Полицията е арестувала заподозрян, който също е бил ранен, уточни АП.

Говорителят на полицията Весел Столе заяви, че полицаите разследват намушкването с нож в близост до забележителния мост "Еразъм". Столе заяви, че няма незабавни данни за мотив, но "разглеждаме всички възможни сценарии".

Нидерландският ежедневник De Telegraaf, позовавайки се на свидетели от мястото на инцидента, съобщи, че мъжът е нападнал хора на случаен принцип с два ножа, докато е крещял Аллах Акбар - арабската фраза, означаваща "Бог е велик".

Столе заяви, че полицията на мястото на инцидента също е чула, че мъжът е крещял тази фраза, и че "това е част от разследването".

Спортният инструктор Рениел Ренато Давид Литекия заяви, че е ударил нападателя с две палки, след като го е видял да напада някого, и е успял да вземе ножовете и да ги изхвърли.

Той каза, че първоначално е помислил, че става въпрос за бой, "но когато започнах да тичам в тази посока, видях, че това не е бой. Това беше мъж с два дълги ножа, който намушка друг младеж, а когато започнах да викам, той се обърна и започна да се приближава към всички, които бяха около него".

Друг говорител на полицията, Кристел Арнц, заяви, че се предполага, че нападателят е нападнал един човек в подземен паркинг, а след това и втора жертва в близост до оживена тераса в единия край на моста, който се простира над река Нов Маас, минаваща през Ротердам.

Арнц каза също, че е твърде рано в хода на разследването да се установи мотивът.

"Арестувахме един заподозрян, предстои да го разпитаме. Ще разгледаме всички свидетелски показания и след това ще проверим какъв е бил евентуалният мотив", каза тя.

Самоличността на жертвите и на заподозрения не беше изяснена веднага.