Молдова временно затвори въздушното си пространство, съобщи националната авиокомпания на страната, цитирана от Ройтерес. 

„Уважаеми пътници, в този момент въздушното пространство на Република Молдова е затворено. Очакваме възобновяване на полетите“, съобщи Air Moldova във Facebook.

Съобщението идва в момент на напрежение между бившата съветска република и Русия, докато Москва води война в Украйна, която граничи с Молдова.

Вчера президентът на Молдова Мая Санду на брифинг в Кишинев заяви, че Русия подготвя държавен преврат в Молдова с помощта на военни диверсанти, представящи се за цивилни. Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски каза, че Киев е прихванал "план за унищожаване на Молдова, изготвен от руското разузнаване", а молдовските служби потвърдиха тази информация.

"Чрез насилствени действия, маскирани под протестите на т.нар. опозиция, трябваше да се наложи смяната на властта в Кишинев. Документите, получени от нашите украински партньори, показват добро документиране на местата и логистичните аспекти за организирането на тези подривни действия", заяви Санду. 

Президентката на Молдова каза още, че “целта на тези действия е да се срине конституционният ред, да се смени законната власт в Кишинев с незаконна, което би поставило страната ни на разположение на Русия, за да се спре процесът на европейска интеграция”.

 Русия отрича, че подготвя заговор за дестабилизиране на Молдова."Подобни твърдения са напълно неоснователни и неподкрепени с доказателства", казва руското външно министерство в изявлението. Русия също така обвинява Украйна, че се стреми да повиши напрежението между Москва и Кишинев и да въвлече Молдова "в тежка конфронтация с Русия".

Пресконференцията на Санду в понеделник се проведе в условията на правителствена криза, след като на 10 февруари министър-председателката Наталия Гаврилита подаде оставка.

Веднага след това Санду назначи Дорин Речан, свой съветник по отбраната и сигурността, за ръководител на ново правителство.