Най-малко трима въоръжени мъже, облечени в камуфлажни облекла, откриха огън по посетителите на концертв известно музикално заведение в Москва, предават руските държавни медии. Властите определиха стрелбата като терористична атака.

Руският държавен новинарски канал РИА Новости, позовавайки се на руското разузнаване, съобщи, че „няколко“ души са били убити или ранени. РИА Новости съобщи също, че един от нападателите е хвърлил запалително устройство или граната към тълпата, което е довело до пожар. Друга руска информационна агенция, Интерфакс, съобщи, че нападателите са започнали да стрелят с автоматични оръжия на входа, докато е траел концертът.

Снимки, разпространени в социалните медии, показват големи кълба дим, издигащи се в нощното небе. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече инцидента "кървава терористична атака" в социалните мрежи, докато кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че се е случила "ужасна трагедия".

Собянин изрази съболезнования на близките на загиналите, но не уточни колко са загиналите. Той добави, че всички публични събития в Москва през уикенда ще бъдат отменени.

На място са изпратени 70 линейки, спасителните работи продължават. Евакуирани са около 100 души от подземната част на комплекса, много други обаче са потърсили спасение на покрива, който гори. Те се евакуират с помощта на подемна техника. В гасенето на покрива се е включил хеликоптер, но конструкцията е рухнала.

На 7 март посолството на САЩ в Москва излезе с изявление, че „следи съобщения, че екстремисти имат  планове да атакуват големи събирания в Москва, включително концерти“ и предупреди гражданите да избягват големи събирания в продължение на 48 часа.

Украйна казва, че няма нищо общо със стрелбата в покрайнините на Москва, в която според руските власти са загинали най-малко 40 души и над 100 души са били ранени, предаде Франс прес, като цитира Михайло Подоляк, съветника на украинското президентство. Той определи стрелбата като терористичен акт.

"Нека да бъдем ясни, Украйна няма нищо общо с тези събития", увери в Телеграм Подоляк, чиято страна от две години се бори срещу руската инвазия.