Пекин скочи на  Вашингтон заради доклад на Пентагона. В документа се посочва, че китайските въоръжени сили вероятно тренират за удари по САЩ и техните съюзници. Китайското министерство на отбраната заяви, че в доклада на Пентагона са изтълкувани превратно стратегическите намерения на Китай и е преувеличена "така наречената китайска заплаха".

Докладът за китайската армия е публикуван в петък и в него се изказва предположение, че Пекин обучава своите въоръжени сили за „удари против САЩ и съюзниците“, пише vesti.bg.

 „В горепосочения доклад на САЩ не се отчитат реалните факти, правят се абсурдни коментари относно военното строителство на Китай, а също и безотговорни заявления относно суверенитета и териториалната цялост на Китай. Китайската страна изразява категоричен протест във връзка с това“, се казва в заявлението на Лу Кан, публикувано на уебсайта на външнополитическото ведомство на Китай.

Оценката, която беше направена в момент на напрегнати американско-китайски отношения, се съдържа в годишен доклад на министерството на отбраната на САЩ. В него се изтъква, че Пекин се опитва да засили глобалното си влияние и че по оценки на Пентагона китайските разходи за отбрана за 2017 г. са надхвърлили 190 милиарда долара.