Индия днес отбеляза поредното рекордно увеличение на новите случаи на коронавирус с 16 922 пресни инфекции и обяви, че всичките 29 милиона жители на Ню Делхи ще имат здравни проверки.

Длъжностните лица ще отидат от врата до врата в заможните жилищни комплекси на града и обширните му бедняшки квартали, за да тестват всеки гражданин и да записват някакви симптоми.

Масовото тестване ще приключи до 6 юли, според план, издаден от правителството на Ню Делхи - най-пострадалия град в страната със 70 399 потвърдени случая.

Въпреки че в Индия сега има общо 473.105 инфекции, броят на смъртните случаи нарастна с 418 в четвъртък, а общият им брой е 14 984.

Полицията ще бъде на разположение, за да наложи физическо дистанциране и да предотврати смесването на населението във вътрешността на повече от 200 зони в столицата, където са потвърдени големи групи от случаи на заразени. Ще се използва и видеонаблюдение или мониторинг на дронове.

Правителството на Ню Делхи прогнозира, че случаите само в столицата могат да се разраснат до повече от половин милион до края на юли и обмисля да започне преобразуване на луксозните хотели и стадиони в полеви болници.

Министерството на здравеопазването заяви, че е увеличило тестовете до над 200 000 на ден в цялата страна, като е увеличил общия брой тествани досега проби до близо 7,3 милиона.

Представителите на Ню Делхи смятат, че до края на юли ще има 550 000 случая на COVID-19 и до този момент ще са необходими 150 000 легла.

Превод: Trafficnews.bg