Украинските власти съобщиха, че са споразумели с Русия за създаване на хуманитарен коридор за евакуация на мирни граждани от обсадения пристанищен град Мариупол. Това е първото подобно споразумение от събота, съобщава Франс прес, като цитира украинският вицепремиер Ирина Верешчук.

"Успяхме да постигнем предварително споразумение с руснаците за хуманитарен коридор за жени, деца и възрастни хора", уточни Верешчук в Телеграм. Коридорът ще води към южния град Запорожие.

Украйна се надява да изпрати 90 автобуса, за да евакуира около 6000 жени, деца и възрастни хора, съобщи кметът на града Вадим Бойченко, цитиран от Ройтерс. Според него в Мариупол остават около 100 000 мирни граждани, а десетки хиляди са загинали при руската обсада.

В същото време сепаратистките власти в самопровъзгласилата се Донецка народна република съобщиха, че повече от 140 цивилни и петима украински войници са били евакуирани от обсадения пристанищен град. Това се случва докато Москва засилва офанзивата си в източната част на страната.

"Петима военнослужещи от въоръжените сили на Украйна сложиха оръжие и доброволно напуснаха територията на завод "Азовстал", заявиха сепаратистките власти в ДНР в Telegram.

Общо 300 000 украинци са били евакуирани по хуманитарни коридори от началото на войната на 24 февруари, сочат данни на украинските власти.