8500 американски войници са в готовност да бъдат изпратени на мисия на фона на растящото напрежение около Украйна, съобщи Пентагонът.  Новината идва в момент, в който Русия е струпала 100 хиляди войници по украинската граница, но отрича, че готви нападение. 

Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля изпращането войници, военни кораби и самолети към съюзниците на НАТО в Прибалтика и Източна Европа, съобщава Ню Йорк Таймс.

Евентуалното разширяване на американското военно присъствие в Европа би бил повратна точка в политиката на Байдън по темата, след като доскоро той се придържаше към сдържана позиция по отношение на Украйна, за да не провокира Русия, отбелязва изданието.

Евакуират служители и техните близки на посолството на САЩ в УкрайнаПричината е "заплаха от руски военни действия"

От Пентагона заявиха, че засега няма решение за изпращане на войниците.

Това ще се случи, само ако НАТО реши да задейства силите за бързо реагиране или "при развитие на други ситуации" около струпването на руски военни части, уточни говорителят на американското военно министерство Джон Кърби.

По думите му няма планове за разполагането на американски сили в Украйна.

Борис Джонсън предупреди Русия, че нахлуване в Украйна ще е катастрофалноВеликобритания изтегли част от служителите си в посолството в Украйна