Евакуират служители и техните близки на посолството на САЩ в Украйна

Причината е "заплаха от руски военни действия"

Свят 24.01.2022 08:53 1640 0
Евакуират служители и техните близки на посолството на САЩ в Украйна

Държавният департамент обяви, че ще намали персонала на посолството на САЩ в украинската столица Киев, съобщи Си Ен Ен. Като първи в евакуацията ще са несъществени служители и членове на семействата.

"На 23 януари 2022 г. Държавният департамент разреши доброволното напускане на служители, наети директно в САЩ, и разпореди напускането на отговарящи на условията членове на семейството от посолството в Киев поради продължаващата заплаха от руски военни действия.

Гражданите на САЩ в Украйна трябва да обмислят заминаването си сега, като използват търговски или други частни транспортни опции", се казва в изявлението на Държавния департамент.

От американското външно министерство посочват, че "има информация за планирано от Русия значително военно действие срещу Украйна". В съобщението се казва още, че условията в "окупирания от Русия Крим и контролираната от Русия източна част от Украйна са непредвидими" и могат бързо да се влошат.

Държавният департамент също предупреди американските граждани да не пътуват до Русия заради напрежението по границата с Украйна. Очаква се тази седмица Съединените щати да връчат на Русия в писмена форма своите притеснения за случващото се и варианти за деескалация след срещи между дипломати от двете страни.

 

Изпрати новина