Британският премиер Борис Джонсън каза, че мирните преговори за Украйна вероятно ще се провалят, предаде Ройтерс. Джонсън заяви, че да имаш работа с Путин е все едно „крокодил да ти е захапал крака“ и допълни, че е от жизненоважно значение Западът да продължи да снабдява Украйна с оръжия.

Британският лидер каза това по време на полета си към Индия, където пристигна на двудневно посещение. Очаква се, че на срещите си с индийския премиер  Нарендра Моди Джонсън ще се опита да го убеди да промени политиката си на неутралитет по отношение на войната в Украйна, въпреки че, както самият той признава, Индия едва ли ще прекъсне дългогодишните си връзки с Русия.

Британският премиер предположи, че стратегията на руския президент е да се опита да завладее колкото се може по-голяма част от Украйна и да започне преговори от позицията на силата.  Джонсън добави, че тази седмица някои световни лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, са откликнали на  призива му да продължат да доставят оръжия на Украйна в момент, когато Русия засилва атаките си в източната част на страната.

Представители на двете враждуващи държави не са разговаряли на четири очи от 29 март, а атмосферата около двустранните преговори се влоши заради украинските твърдения, че руски военни са извършили зверства в град Буча край Киев, посочва Ройтерс. Москва отрече тези обвинения.