Резкият спад в броя на арестите и наложените глоби в Ню Йорк може да струва много на града, но от него вече страдат адвокати и гаранционни фирми, търсенето на чиито услуги намалява, пише "Ройтерс".

Поддръжниците на кмета Бил де Блазио са на мнение, че полицията нарочно забавя работата си и намалява цялостната си дейност заради коментари на кмета, които бяха разчетени като насочени срещу полицията. Полицейските профсъюзи отричат да намаляват работата на правоохранителните органи.

"Обаждат ни се по-малко хора, получаваме по-малко имейли от хора с наложени нови глоби", коментира адвокат Матю Уайз, който се занимава с пътни нарушения. "Спадът започна в началото на годината." Печалбите на адвокатите, които се занимават с нарушения като превишена скорост, безразсъдно шофиране и неправилно паркиране са намалели с между 30 и 40% от края на декември.

Възможно да има и по-голямо забавяне между момента, в който хората биват глобени и търсят адвокат. "Не всички се обаждат на адвокат в момента, в който бъда глобени", коментира адвокат Скот Файфър.

Броят на арестите в Ню Йорк спадна до 2401 през последната седмица, в сравнение с 5448 за същия период миналата година, а глобите за нарушения, свързани с шофиране и паркиране, са намалели с 90%, сочат данни на полицията в града.

Кметът Де Блазио пренебрегна въпросите дали спадът на арестите е свързан с координирана кампания на полицията да намалява дейността си след убийството на двама полицаи в патрулна кола на 20 декември.

Глобите за неправилно паркиране са относително малък, но важен източник на приходи за града. През 2014 г. в бюджета на Ню Йорк от тях са постъпили 542 милиона долара, или по 10 милиона долара на седмица. Ако приходите от глоби намалеят, това може да доведе до допълнителен натиск върху бюджета на града, който вече е на дефицит.

TrafficNews.bg