Бейрут - един от най- красивите градове на Средиземноморието, бе опустошен само за няколко минути. Смъртоносната комбинация от складирани 2 700 тона амониев нитрат и заварчик, причиниха чудовищни разрушения и погубиха десетки животи. Загиналите до този момент са над 140, а ранените повече от 5 000. В неизвестност са десетки и броят на жертвите вероятно ще расте. Болниците са претъпкани, ранените са настанени по коридорите и паркингите на болничните заведения. 300 000 души в ливанската столица са без покрив. Щетите са за милиарди. 

Европейската комисия обеща да осигури 33 милиона евро първоначална помощ на Ливан за възстановяване след чудовищната експлозия на пристанището. Днес френският президент Еманюел Макрон пристигна в ливанската столица и обиколи улиците, по които стърчат руините на сградиq в които са се помещавали домовете и офисите на десетки хиляди ливанци. 

Макрон обеща, че ще организира изпращането на още помощи, но също така намекна и, че Париж ще отиде и по-далеч в помощта на бившата колониална държава. Той обеща  "нов политически пакт", който ще предложи на елита в Бейрут. 

"Нужна е и политическа промяна. Експлозията трябва да е начало на нова ера", каза Макрон, цитиран от "Ройтерс". Трябва да се чуят и "някои неприятни истини" от политическия елит, заяви френският лидер.  В Ливан протестите срещу управляващите избухнаха с нова сила, тъй като повечето жители на столицата смятат, че причина за чудовищната експлозия е немарливостта и корупцията на политиците.  

Макрон  призова ръководителите на Ливан да предприемат без повече отлагане исканите от международната общност реформи. Заяви, че ще се върне на 1 септември и ако Ливан не е способен да се справи, той ще поеме политическата си отговорност.

"Днес приоритет е безусловната помощ и подкрепа за населението.  Но Франция от месеци и години настоява за реформи в някои сектори", каза Макрон, споменавайки конкретно електроподаването, а по-късно, на среща с ливанския си колега Мишел Аун, и банковата система и борбата с корупцията. "Ако тези реформи не бъдат осъществени, Ливан ще продължи да затъва", предупреди той.

Така изглежда Бейрут сега:

Снимки: Live Love Beirut

Ливански предприемач пред TrafficNews: Бейрут е унищожен заради невежеството и некомпетентността на управляващитеСобственикът на един от най- големите строителни холдинги Мишел Ел Асмар чертае два сценария за възстановяване на Ливан