Президентът на Съединените щати коментира кризата в Украйна с европейски лидери във видеоконферентен разговор.

„Имах много, много, много добра среща – пълно единодушие с всички европейски лидери“, каза Байдън пред репортери малко след като завърши едночасов и 20-минутна видеоконференция в понеделник със съюзнически лидери от Европа и НАТО.

В срещата участваха френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, премиерите на Италия, Великобритания и Полша, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, премиерите на Великобритания и Полша, както и председателите на Евросъвета и на Еврокомисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Лидерите са подчертали общото си желание за дипломатическо уреждане на кризата около Украйна, но са обсъждали и подготовката за налагане на санкции, ако Русия нападне Украйна, както и укрепването на източния фланг на НАТО, пише The Gardian.

По-рано Пентагонът заяви, че 8500 американски войници са в повишена готовност, но заповед за разполагането им все още не е издадена.

Хиляди американски войници са в готовност за мисия в УкрайнаРешението ще бъде съгласувано с НАТО

В Лондон кабинетът на министър-председателя Борис Джонсън също каза, че „лидерите се съгласиха относно важността на международното единство в лицето на нарастващата руска враждебност“.