Австрия започва да разхлабва мерките от днес. Страната е първата в ЕС, която започва да сваля ограниченията. Първата стъпка е да отвори всички малки магазнчета.

Австрийското правителство обаче предупреди гражданите на страната, че опасността още не е отминала, предаде RTÉ.

 „Започваме с малки магазини. Две седмици по-късно отново ще отворим някои паркове, а след това и по-големи магазини“, заявиха от австрийското правителство.

„Имаме план, който изглежда надежден и разумен“, казва икономистът Гюнтер Дюбер, ръководител на икономиката в Райфайзен Банк Интернешънъл във Виена.

Целта е страната да се върне поетапно към нормалния ритъм на живот и да се възстанови икономиката.  Ако случаите на Covid-19 започнат да се увеличават след някоя от отделните стъпки, правителството ще премине на заден ход и ще наложи някои ограничения.

"Ще отнеме много време, а това е проектирано да бъде фаза на проба и грешки, така че не можете лесно да кажете, че напредъкът ще бъде линеен и че всяка втора седмица ще получавате още едно отваряне", казва Гюнтер Дюбер.

Австрийското правителство предприе допълнителната предпазна мярка да поиска от всички, които посещават магазини или използват обществен транспорт през следващите седмици, да носят маска за лице.

Когато няма маски, купувачите се приканват да покрият лицето си с шалове.

Превод: TrafficNews.bg