Най-малко 50 души починаха в източната канадска провинция Квебек от нетипичните горещини в региона от края на юни. Това съобщи здравният министър на провинцията Люси Шарлебуа. 

По-рано бе съобщено за 33 починали, като 28 от смъртните случаи за регистрирани в най-големия град Монреал, припомня вестник „Монреал газет“.

Температурата в южната част на Квебек, а също в атлантическите райони на Канада, достигна до над 40 градуса.

Метеоролозите обещават, че температурата на въздуха в Монреал и околностите ще се понижат до +13 °С.  тази нощ. Но медиците не отменят режима на повишена готовност, тъй като последствията от 40-градусовия пек и силната влажност все още може да оказват влияние върху здравето на жителите на града.

У НАС

В началото на второто десетдневие на юли все още на места ще има превалявания. Впоследствие ще има няколко дни със спокойно, предимно слънчево време. Температурите, след слабо понижение, ще започнат да се повишават. У нас още в средата на идната седмица температурите ще достигнат стойности от 35-36 градуса.

Около средата на периода атмосферата пак ще се лабилизира и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Към края на десетдневието ще започне по-трайно стабилизиране, както и повишение на температурите. 

През повечето дни от третото десетдневие на юли въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат още и вече ще са по-високи от обичайните.