Азербайджан и няколко страни от Близкия изток започват клинични изпитания върху хора с комбинирания препарат на  "AstraZeneca"/Оксфорд и руската "Спутник V". Те ще започнат през идната седмица.

През декември "AstraZeneca" обяви, че ще предприеме клинични изпитания на комбинация от двете ваксини, за да установи дали това може да подобри ефикасността на британската ваксина. И двата продукта се приемат в две дози - първоначална и усилваща и използват безобидни аденовируси като вектори за пренасяне на генетични инструкции в организма, за да провокират клетките да произвеждат антитела. Руската ваксина използва различни вектори в двете си дози.

Двуфазната руска ваксина "Спутник V" е с ефективност от 91,6 на сто срещу симптомна инфекция на Ковид-19, сочат получили независима оценка резултати от късен етап тестове, публикувани в сп."Лансет".

По-рано днес стана известно, че във Великобритания започват изпитания за оценка на имунния отговор на комбинирана ваксина между доза от "AstraZeneca" и друга от ваксината на "Pfizer"/"BioNTech".

Междувременно руският център "Вектор", разработил ваксината "Епиваккорона", съобщи, че е приключил с пострегистрационните тестове на препарата върху възрастни хора над 60 г., които са сред най-уязвимите от COVID-19 и че няма данни за сериозни странични ефекти от ваксината. Ваксината беше регистрирана в Русия през октомври.