Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Прокурорската колегия на ВСС освобождаването на военен следовател от длъжност заради осъществявана от него букмейкърска дейност.

Майор Георги Петров в момента е военен следовател във Военно-окръжна прокуратура – София, съобщиха от държавното обвинение.

Искането на Цацаров се основава на информация, събрана при извършена от прокуратурата проверка.

При нея е установено, че след успешно завършено обучение за букмейкър, след 27 април 2018 г., а и към настоящия момент, майор Петров работи като букмейкър по договор за възлагане и извършване на букмейкърска дейност и споразумение за ползване на терминал в букмейкърски пункт на "Евробет" ООД.

"Военният следовател извършва дейност по събиране на залози за участие в хазартни игри в полза на "Евробет" ООД и изплащане на печалби на участниците в игрите, срещу възнаграждение от 5% от брутната сума по направените залози", аргументира искането си Цацаров.

Установено е също, че той е разпространявал и билети за моменталната лотарийна игра "Лотария България" срещу месечно възнаграждение в размер на 6 % от стойността на продадените лотарийни билети.

Затова главният прокурор настоява ВСС да вземе решение за освобождаването на майора, тъй като осъществяваната от него букмейкърска дейност е несъвместима със заеманата от него длъжност в орган на съдебната власт.