Вирус уби шест деца в медицински център за продължителни грижи в Ню Джърси, САЩ. Десетки са заразени, съобщи Би Би Си, цитиран от Bulnews.

Във вторник властите в щата потвърдиха за общо 18 случая на инфектирани с аденовирус сред децата в центъра.
Обикновено аденовирусите не причиняват тежки заболявания, но засегнатите деца са били със слаб имунитет, обясняват те.
Тече разследване. Все още е неясно как е избухнала заразата.

Центърът, който е частна собственост, не приема нови пациенти. В него са настанени тежко болни деца - с увреждания, в кома, деца, които не могат да говорят и ходят.

Съчетанието от щама на аденовируса и слабия имунитет е довело до още по-сериозно разпространение на заразата, разясняват от здравното министерство.

Според местния новинарски сайт NewJersey.com родителите на пациентите са получили писма, с които са били информирани за избухването на заразата на 18 октомври, но за нея нямаше официално потвърждение до вторник.

Aденовирусите се разпространяват при близък контакт - като допир до инфектирана повърхност, при ръкостискане, при кашляне. Различните им щамове могат да причинят различни заболявания, включително с обичайните симптоми за настинка, бронхит, пневмония, както и диария. Сериозни усложнения са необичайни, но при хора с отслабена имунна система или вече съществуващи респираторни или сърдечни заболявания има по-голям риск от такива.