Ваксинацията срещу коронавирус започва утре във Великобритания. В страната вече са доставени 40 милиона дози от препарата на "Пфайзер", който ще е достатъчен за 20 милиона души. В момента той се транспортира до болниците.

Имунизирането на населението ще протече на няколко етапа. Първи ще бъдат медиците на първа линия, заедно с хората в старчески домове и тези над 80 години. В тази група попада и кралица Елизабет. 

Все още се обмисля дали да се съобщи, когато този етап приключи. Причината е, че обикновено не се подава информация за здравословното състояние на възрастни хора. Кралицата обаче неведнъж е давала добър пример, затова и се очаква и в този случай информацията да стане публична, коментира в сутрешния блок на Нова кореспондентът на 24 часа от Лондон - Павлина Трифонова. 

Тя допълни, че настроенията сред населението на Острова е по-различно от това у нас, където проучванията сочат, че 40% от хората вярват в конспиративните теории. Около 2/3 от тамошното население категорично ще се имунизира, а голям процент от останалите имат здравословни причини да не го направят. 

Трифонова коментира и решението да се освободи фармацевтичния гигант от наказателна отговорност, в случай, че ваксината даде странични ефекти. Причината за това е, че Пфайзер е признал, че има проблеми с нейното транспортиране. По този начин компанията се застрахова в случай, че качеството ѝ се компрометира, докато стигне до крайния потребител.