Великобритания влезе в нов по-строг локдаун. Всички в Англия трябва да останат у дома, което се очаква да продължи до средата на февруари, обяви премиерът.

Борис Джонсън предупреди, че идните седмици ще бъдат най-трудните досега след нарастването на броя  инфектирани пациенти. Подобни мерки не са били активни от март месец на миналата година. Причина за въвеждането им е новият по-заразен щам на вируса, разпространил се в Обединеното кралство.

Какво включват мерките?

Новите рестрикции налагат затварянето на всички училища и колежи за повечето ученици, като се преминава към дистанционно обучение от вторник. Хората трябва да стоят у дома, по възможност да се запасят с необходими продукти, за да се избегнат струпвания в магазините. Възрастните трябва да работят вкъщи, освен ако не става дума за ключов работник или невъзможност за извършване на трудова дейност от вкъщи.

Борис Джонсън обяви, че на хората от приоритетни групи ще бъде предложена първа доза ваксина до средата на следващия месец. Четирите приоритетни груби  включват всички потребители на домове за грижи и техните служители, всички на възраст над 70 години, всички здравни и социални работници от първа линия и клинично изключително уязвимите ще получат по една доза ваксина до средата на февруари.

По-рано Шотландия издаде заповед за престой у дома, а Уелс заяви, че училищата и колежите ще бъдат затворени до 18 януари за повечето ученици. Училищата в Северна Ирландия ще имат  период на дистанционно обучение, каза изпълнителният директор на Stormont.

Мнението на народа:

Британската общественост в по-голямата си част подкрепя рестриктивните мерки на национално ниво, показва анкета на YouGov.

Малко над половината (51 %) категорично подкрепят Великобритания да влезе в нов локдаун, докато 28 % от анкетираните заявяват, че само донякъде са съгласни с мерките.

Около 9 % са на мнение, че ще се противопоставят донякъде на новите рестрикции, докато 7 % са категорично против. 6% отбелязват, че нямат мнение по темата.

Ето оригиналната диаграма с резултати от анкетата: